Lezing Mantel der Liefde

Wanneer ben je een mantelzorger? Wat houdt het in? In 2017 bracht ik twaalf situaties in beeld. De foto’s zijn te zien in de Mantel der Liefde, een interactieve expositie die door Nederland reist. Ze gaan over mijn ouders, een hond, twee zussen, een kleinzoon en opa, een schoondochter met haar schoonmoeder. Een vrouw van 83, die 24/7 voor haar thuiswonende man van 90 zorgt. Twee gezinnen die zich voorbereiden op een toekomst waarin ze voor elkaar kunnen zorgen. Mantelzorg betekent: zorgen, liefde, elkaar helpen. Het betekent ook dat je van een ander afhankelijk bent. Het idee van helpen en afhankelijk zijn komt terug in de tentoonstelling. Alleen door samen te werken kun je de foto’s zien. Je draait aan een wiel, trekt een lade open of stapelt blokken om een puzzel op te lossen. De Mantel der Liefde slaat bruggen tussen cultuur, zorg en onderwijs.

Door met ouderen, mantelzorgers en zorginstellingen samen te werken ontstaat verbinding tussen cultuur en ouderenzorg.Met een educatietraject voor scholieren bereiken we het voortgezet onderwijs. Zo ontstaat verbinding tussen onderwijs en cultuur. Doordat de leerlingen een foto-opdracht doen die samenwerken met ouderen stimuleert komen ze in aanraking met de zorg. Voor dit project werkte ik samen met grafisch ontwerpster en copywriter Carla van Gaalen en ruimtelijk ontwerpster Merel van der Linden.

In deze lezing vertel ik over de impact van de Mantel der Liefde, het proces, de weg ernaartoe, hoe subsidieland werkt, over de leermomenten, de prachtige verhalen en wat we hebben bereikt in een zeer korte tijd.

Alle lezingen kunnen op maat gemaakt worden qua onderwerp en tijdsbestek. Stuur een mailtje naar info@ilsewolf.nl.