Reizen: Manila, Riots, Tyfonen en Interviews.

Gisteren was een hectische maar toffe dag. We begonnen de dag behoorlijk vroeg op de universiteit waar ik voor het eerst deze reis dwars door mijn wekker heen sliep. (hoezo moe!) Binnen 5 minuten was ik aangekleed want Lizanne, een journaliste die ik leerde kennen via twitter was al gearriveerd. (oeps, sorry!) Samen met haar en een klasgenootje gingen we richting de Papaya Academy waar ik (haleluya!) een camera kon lenen van iemand. We hebben een tijdje met de kinderen gedold en ik kreeg alle tien mijn wegwerpcamera’s terug. Hartstikke vol en voorzien van een naam! Yes!

Na een tijdje was het tijd om een interview te doen met Craig, de man achter NSCF, een organisatie die kinderen rondom de Payatas vuilnisbelt voorziet van onderwijs. Hij woont hier al 30 jaar en kon ons alles vertellen over de afgelopen tyfonen die hij stuk voor stuk heeft meegemaakt. Erg heftig om te horen. Nog heftiger was het toen we later door het gebied reden wat was overstroomd. Huisjes die compleet leegstonden. De zogenaamde resettlement arias. Mensen kunnen hier gratis wonen in een betonnen huisje (1 kamer). Alleen heeft de overheid deze huisjes gebouwd in een gebied wat als eerste overstroomt bij een tyfoon…

Het was alsof we door een spookstad reden. Later gingen we ook nog de sloppenwijken eromheen in en hebben we twee bijzondere interviews gehouden met overlevenden van de tyfonen die hun huis keer op keer wederopbouwen. Ongelooflijk waar de Filipijnen hun kracht vandaan halen. Hoe ze blijven lachen en positief blijven. Daar kunnen Nederlanders nog wat van leren.

Later werd het nog even spannend toen we net in het busje zaten om weg te gaan. Er waren rellen en we moesten bukken in de bus omdat de kans dat er pistolen aanwezig waren behoorlijk groot was. Het is dan even net alsof je in een film zit. Bizar. We reden echt van hot naar her en aan het eind van de dag zat ik weer compleet vol van alle indrukken van die dag.

Vroeg naar bed, want vanochtend werden we om 6 (!) uur opgehaald!

Oh, en ik krijg mijn wegwerpcamera’s terug!

 

Post A Comment