Biografie / CV
24 november 2015

“Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan” – Pippi Langkous

De eerste keer dat ik dit zei was op mijn zestiende. Een stel uit de buurt gingen trouwen en vroegen mij als fotograaf. “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan!” zei ik. Zo bezorgden ze mijn eerste betaalde opdracht. De jaren daarna fotografeerde ik zo nu en dan voor vrienden en familie. Op mijn zeventiende vertrok ik naar Antwerpen om daar fotografie te studeren aan de KASK. Na twee jaar ontdekte ik dat ik me meer wilde richten op documentaire fotografie en vervolgde ik mijn studie op het AKV St Joost in Breda. Tijdens mijn studie daar schreef ik me al in bij de KvK. Ik kon steeds meer werken in opdracht en wilde na mijn studeren meteen door kunnen als freelance fotograaf.

Dat lukte. Voor mijn afstuderen op het St Joost in 2014 reisde ik af naar Caldey Island, een bijna onbewoond eiland zonder supermarkt of straatverlichting. Ik woonde er met 12 monniken en 16 eilanders en maakte er een fotoboek over. Wederom onder het motto van Pippi. Ik kon het altijd proberen nietwaar?

“Weather Permitting” werd uitgegeven en er kwam zelfs een tweede druk. Inmiddels ligt het wereldwijd in de winkels, iets wat ik nog steeds moeilijk vind om te geloven. Na mijn afstuderen ging ik vol goede moed aan de slag als freelance fotograaf. Ik moest wel, freelancen is zo’n beetje de enige optie in de fotografie-wereld. Ik dook er vol in.

Begin 2015 werd ik gebeld door de Gemeente ‘s-Hertogenbosch of ik iemand wist die workshops beeldcommunicatie kon geven. “Ik”! riep ik. Waarom ook niet? Toen ik had opgehangen moest ik wel heel even slikken, maar het pakte fantastisch uit.

De afgelopen twee jaar heb ik me meer verdiept in onze beeldcultuur en communicatie en help ik onder andere de Gemeente Breda en de Gemeente Westland met hun online beeldvoering. Enthousiast als ik ben over het ondernemerschap ben ik op dit moment een drie daagse workshop ondernemen voor fotografie en film studenten aan het ontwikkelen die ik volgend jaar mag gaan geven op mijn oude academie.

Als kers op de taart 2016 werd ik gebeld door BredaPhoto om het ouderenproject te begeleiden. Dit is een van de participatieprojecten van het festival. Samen met ouderen en dementerenden werkte ik aan een gezamenlijke expositie over zelfredzaamheid en mantelzorg.

Ik fotografeer in opdracht, werk aan vrij werk, exposeer, geef lezingen en ontwikkel workshops.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” 

6E6A9380-1