Mantel der Liefde
17 juli 2017

 

De Mantel der Liefde is een interactieve fototentoonstelling over mantelzorg en ouderen waarbij je elkaar moet helpen om de beelden te kunnen bekijken. Zo moet je aan lades trekken, aan wielen draaien en blokken kantelen.

Ikzelf maakte mantelzorg jarenlang van dichtbij mee en wilde meer aandacht genereren voor dit onderwerp. In mei 2017 zat ik samen met grafisch ontwerper Carla van Gaalen en ruimtelijk ontwerpster Merel van der Linden. In korte tijd kregen we de steun van het Ministerie VWS, de impulsgelden van BKKC / Kunstbalie, Provincie Noord-Brabant, de Gemeente Breda en zorgorganisatie de Riethorst Stromenland om het project te kunnen realiseren. Op 10 november 2017 was de opening op een leeg casco op het station in Breda.

Ik fotografeerde 12 verschillende mantelzorg situaties. Mijn eigen ouders zijn een van de koppels. Daarnaast bracht ik ook preventieve mantelzorg in beeld: families die zijn gaan samenwonen ter voorbereiding op de toekomst. Ook fotografeerde ik een opa met zijn kleinzoon, twee zussen die al hun hele leven samen wonen en voor elkaar zorgen, een mevrouw met verregaande alzheimer, een man van 90 met parkinson die nog thuiswonend is en een mantelzorgende hond.

De expositie zal twee jaar lang door Nederland gaan reizen. De Mantel der Liefde slaat een brug tussen zorg, educatie en cultuur. Doordat er een CKV project gekoppeld is aan de expositie bereiken we de toekomstige mantelzorgers en stimuleren hen om zelf te gaan fotograferen.

 

www.mantelderliefde.nl