BredaPhoto – Ouderenproject
10 november 2016

BredaPhoto is een groot internationaal fotofestival in Nederland. Afgelopen editie vroegen ze mij om een van de participatieprojecten te begeleiden: het ouderenproject. Samen met bewoners uit verzorgingstehuis De Leystroom en Seniorenresidentie Ruitersbos werkte ik naar een expositie toe.

Bij de Leystroom was het thema “zelfredzaamheid”. Wat kan iemand van 90 nou nog eigenlijk zelf? En wat als je dementerend bent? Het was een prachtig avontuur om samen met de ouderen de camera te ontdekken. Ik fotografeerde hen, zijzelf fotografeerden hun omgeving. Bij de opening van de expositie moest ik me aan bijna iedereen weer opnieuw voorstellen, maar toen ze de gemaakte foto’s aan de muur zagen hangen was er prachtige ontroering.

Bij het Ruitersbos was het thema “mantelzorg”. In onze maatschappij waar flink bezuinigd wordt op zorg zijn mantelzorgers belangrijker dan ooit. Ik fotografeerde de ouderen samen met hun mantelzorger tijdens hun activiteiten. Van een wijntje drinken tot hockey spelen. Van boodschappen doen tot iemand scheren. Daarnaast maakte de oudere een portret van zijn of haar mantelzorger. De foto’s zijn geëxposeerd in de tuin van het Ruitersbos.

.

.

NPO2’s Landinwaarts besteedde aandacht aan het project: https://www.youtube.com/watch?v=3e6FmJz6yyc

 

 

untitled-1

dsc_5196-1
dsc_5222-1
dsc_6389-1
dsc_6680-1
dsc_6824-1
dsc_7605-1
dsc_7699-1

fotos-bejaarden

 

untitled-12

untitled-3
voor
voor-2
untitled-12
untitled-4