Ondernemen na de academie

Tijdens mijn studie op het AKV. St joost én op de KASK in Antwerpen was ik al zo nu en dan in opdracht aan het werk. Ik fotografeerde een keer een bruiloft in de Efteling op mijn 16e, kwam in contact met Kunstbalie die me een grote opdracht gaven en had al gauw de smaak te pakken. Ondernemen vond ik leuk, mijn geld verdienen met dat wat ik het liefste doe: dat was mijn missie.

Ik leerde het ondernemerschap door het gewoon te gaan doen. Ik startte mijn bedrijfje in mijn afstudeerjaar en vroeg anderen het hemd van het lijf wat betreft boekhouden, goede tarieven en acquisitie. Ik verbaasde me erover dat ik hier tijdens mijn beide studies zo weinig over geleerd had. 

Ongeveer twee jaar geleden ging ik om de tafel zitten met Coos Salomons van Kunst & Werk op de academie in Breda. Ik legde hem mijn “probleem” voor. Ik had tijdens mijn studie echt wel wát geleerd. Er kwam eens een boekhouder vertellen over boekhouding en een advocaat over portretrecht, maar het voldeed niet. Ik wilde graag een workshop ontwikkelen gericht op derde en vierde jaars fotografie studenten over het werkveld. Over ondernemen als fotograaf. Over ondernemen ná de kunstacademie. 

Het onderwijs is langzaam aan het veranderen en er is meer ruimte voor dit soort onderwerpen. Ik heb collega Marleen Hoftijzer (die ook filmt!) erbij gevraagd en samen hebben we een workshop in elkaar gezet. Onze beiden ervaringen zitten erin verwerkt. Beiden hebben we een volledig andere manier van werken en juist dát maakt het interessant voor studenten. Er is niet één manier om in opdracht te fotograferen. En zelfstandig fotograaf zijn betekent ook niet dat je enkel bruiloften moet fotografen zoals wel eens wordt gedacht.

Begin deze maand was het dan eindelijk zover. Marleen en ik gaven twee volle dagen workshop aan 3e en 4e jaars op het AKV. St Joost. We hadden het over netwerken, dilemma’s die je tegenkomt, tarieven, auteursrecht, onze wisselende werkweek, social media en nog vele andere dingen. Ondernemen in de breedste zin van het woord. Hoe kun je bijvoorbeeld geld verdienen met eigen geïnitieerde projecten? Wat doe je als een klant niet betaalt? Hoeveel uren moet je maken per jaar? Is het handig om een aparte werkplek te hebben? 

Helemaal blij sloot ik de laatste dag af. Er werd enthousiast gereageerd op de twee dagen. Studenten waren dankbaar dat we zo open waren over ons leven als fotograaf. Over onze tarieven en omzet. Over hoe Marleen elke dag om zeven uur uit bed springt en naar haar werkplek gaat en over hoe ik juist rustig aan doe in de ochtend en thuis werk. Dat het allebei kan. Hoe Marleen veel met fondsen werkt en ik veel met bedrijven. Hoe je een expositie kan verwezenlijken zonder dat het je bakken met geld kost. Er werd zelfs gevraagd om een derde workshopdag. Waarschijnlijk gaat deze er ook komen.

Denk je nou bij het lezen hiervan: wat GOED! Dit wil ik ook als student! Dit moeten ze bij ons op de academie ook geven! Of ben je een docent die dit ook wel ziet zitten. Stuur me dan gerust een mailtje. Ik ben te bereiken op info@ilsewolf.nl 

Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *